PODZIEL SIĘ

Mawia się, że jedzenie powinno przygotowywać się z sercem, ale nawet z największego zapału do gotowania nici, jeżeli nie dysponuje się odpowiednim sprzętem. Odgrywa on szczególnie ważną rolę w przypadku profesjonalnych lokali gastronomicznych. Co powinno znaleźć się na wyposażeniu kawiarni? Czego nie może zabraknąć w restauracyjnej kuchni? Oto lista najpotrzebniejszych urządzeń gastronomicznych, o których nie można zapomnieć podczas kompletowania wyposażenia lokalu.

Urządzenia gastronomiczne niezbędne w restauracji

Różnorodność wyposażenia restauracji i liczba sprzętów, jakie należy zakupić, w dużej mierze zależy od profilu restauracji i specyfiki dań, które mają znaleźć się w karcie. Są jednak urządzenia, które obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej kuchni. Z pewnością należą do nich szafy chłodnicze i mroźnicze. To w nich przechowywane są półprodukty, które w normalnej temperaturze mogłyby ulec szybkiemu zepsuciu. Przy wyborze tego typu urządzeń warto zwrócić uwagę na ich pojemność i klasę energooszczędności. W żadnej restauracyjnej kuchni nie może zabraknąć także płyty do gotowania, grilla i rożna. Płyta grzewcza powinna mieć możliwie jak najwięcej palników, a grill i rożen powinny być na tyle dobrej jakości, by dobrze znosiły częstą eksploatację oraz spełniały normy dopuszczające do użytku w lokalach gastronomicznych. Jeśli w karta restauracyjna w dużej mierze opiera się na daniach jednogarnkowych, znakomicie sprawdzą się również kotły warzelne.

To wykonane ze stali nierdzewnej garnki o bardzo dużej pojemności (od 30 do 300 litrów), które posiadają system grzania pośredniego, zapobiegający przypalaniu się potraw. W każdej włoskiej restauracji niezbędny będzie także piec do wypiekania pizzy. Jego rodzaj wielkość należy dopasować do warunków panujących w lokalu, a także do tego, czy wypiek pizzy będzie stanowił trzon działalności restauracji, czy będzie ona tylko pozycją dodatkową w menu. Do smażenia potraw na głębokim tłuszczu najlepiej nada się frytkownica. Przymierzając się do zakupu tego urządzenia, warto przyjrzeć się bliżej jego pojemności i szybkości działania, którą określa moc danego sprzętu. Warto także nie zapominać o nieco mniejszych, jednak wcale nie mniej ważnych, elementach wyposażenia. W każdej restauracyjnej kuchni przydadzą się też krajalnica, pakowarka próżniowa, maszynka do mięsa, szatkownica do warzyw i oczywiście dobrej jakości ostre noże.

Urządzenia gastronomiczne niezbędne w kawiarni

Świeżo parzona kawa, słodkie desery, chrupiące gofry. By przygotować te kawiarniane przysmaki, niezbędny jest specjalistyczny sprzęt. Ekspres do kawy to serce każdej kawiarni. Profesjonalne urządzenie tego typu powinno być wyposażone w kilka grup kawowych, które umożliwiają przygotowanie wielu filiżanek tego aromatycznego napoju w krótkim czasie. Ważnymi kwestiami są również stabilność temperaturowa i możliwość regulacji ciśnienia wody, ponieważ różne rodzaje kaw powinny być przygotowywane według różnych parametrów. Do kawy idealnie pasuje coś słodkiego. Ciasta należy odpowiednio wyeksponować, a doskonale do tego celu nadają się witryny cukiernicze. Do wypieku gofrów oraz naleśników przydadzą się profesjonalna gofrownica i naleśnikarka. Chcąc wzbogacić ofertę swojej kawiarni o lody, trzeba wyposażyć się w specjalny dystrybutor. Utrzymanie czystości i posprzątanie naczyń pozostałych po zadowolonych klientach z pewnością ułatwi zmywarka.

Podsumowując:

  • Szafy chłodnicze i mroźnicze powinny być pojemne i energooszczędne.
  • Dobrze, jeśli płyta grzewcza ma dużo palników, ponieważ umożliwia to przygotowywanie wielu potraw jednocześnie.
  • Do przygotowania potraw jednogarnkowych idealnie nadadzą się kotły warzelne, dzięki którym potrawy się nie przypalają.
  • Ekspres kawowy powinien umożliwiać wykonanie różnorodnych rodzajów kawy i pozwalać na przygotowanie kilku filiżanek napoju jednocześnie.
  • Dobrym uzupełnieniem wyposażenia kawiarni będą witryny cukiernicze, gofrownice i naleśnikarki.
  • Piec do pizzy powinien mieć jak największą moc, ponieważ w przeciwnym razie ciasto nie zostanie odpowiednio wypieczone.
  • Nie zapominaj o dodatkowych elementach wyposażenia takich jak noże, obieraczki, czy sprzęt do pakowania żywności.
  • Wszystkie sprzęty muszą spełniać kryteria dopuszczające do wykorzystywania w lokalach gastronomicznych.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMeble sklepowe – poradnik zakupowy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here