PODZIEL SIĘ

Przygotowanie idealnej pizzy, to nie lada sztuka! Jej sekretem są nie tylko najlepszej jakości składniki – takie jak mąka i oliwa – nadzwyczajne umiejętności kucharza, ale również odpowiedni piec. Jeśli chcesz serwować w swoim lokalu włoski specjał, o którym wszyscy będą marzyć, koniecznie uzupełnij wyposażenie swojego lokalu gastronomicznego o profesjonalny piec do pizzy. Chcesz dowiedzieć się, na co warto zwrócić uwagę przystępując do wyboru pieca do pizzy? Oto najważniejsze aspekty, o których musisz wiedzieć, by wybrać urządzenie, którego zakup będzie strzałem w dziesiątkę!

Piec do pizzy – niezbędny w każdej włoskiej restauracji

Żadna prawdziwa włoska restauracja nie może obyć się bez pieca do pizzy. To właśnie dzięki niemu ciasto zyskuje odpowiednią chrupkość, ser roztapia się a pozostałe składniki utrzymują odpowiednią konsystencję. Piece do pizzy są niezastąpione i nie dorównuje im żaden – nawet najlepszy – zwykły piekarnik. Głównym powodem jest to, że piec do pizzy nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, która może osiągnąć nawet 400 stopni. To właśnie ona umożliwia właściwe przygotowanie pizzy i skraca czas pieczenia do niezbędnego minimum. Ciasto na pizzę nie ulega wysuszeniu i równomiernie przypieka się, bez ryzyka przypalenia. Kto myśli, że piec do pizzy, można wykorzystywać tylko i wyłącznie zgodnie z jego nazwą, ten się myli. Urządzenie to może z powodzeniem być wykorzystywane do przygotowywania pieczywa i innych dań, takich jak np. lazania, calzone, czy zapiekanki makaronowe.

Rodzaje pieców do pizzy – jaki wybrać?

Na rynku można wybierać spośród wielu różnych pieców do pizzy. Rozważając zakup urządzenia w pierwszej kolejności należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiej wielkości pieca potrzebujemy. Idealny do potrzeb niewielkiego lokalu będzie piec jednokomorowy. Ma wszystkie funkcjonalności większych pieców, a jednocześnie nie zajmuje tak dużo miejsca. Wielu właścicieli restauracji decyduje się na zakup takiego sprzętu, mimo że pizza nie jest główną pozycją w ich menu. W takich sytuacjach najczęściej piec do pizzy pełni w kuchni rolę pomocniczą. W dużej restauracji, która koncentruje się głównie na wypieku pizzy, piec musi być zdecydowanie większy. Idealnie sprawdzi się piec dwukomorowy. Wszystkie piece do profesjonalnego użytku posiadają szeroki zakres regulacji temperatur – od 50 do nawet 500 stopni. Bardzo ważnym aspektem są też wymiary komory, w której umieszcza się pizzę. Jeśli możliwości restauracji na to pozwalają, warto wybrać taki, który pozwoli na wypiekanie placków w większym rozmiarze lub kilku mniejszych egzemplarzy jednocześnie. Do naprawdę dużych lokali, skoncentrowanych tylko i wyłącznie na włoskiej kuchni, polecane są piece przelotowe. Można w nich bardzo szybko upiec ogromne ilości pizzy. Takie piece mogą też być zainstalowane piętrowo, co zdecydowanie ułatwia pracę. Każdy piec powinien posiadać płytę szamotową wykonaną z ogniotrwałego materiału.

Kolejną ważną rzeczą jest rodzaj zasilania pieca. Producenci oferują restauratorom trzy podstawowe rodzaje pieców: gazowe, elektryczne i opalane drewnem. Jakie są najważniejsze zalety każdego z nich?

Piec elektryczny

Ich zaletą jest konkurencyjna cena. Podczas używania pobierają jednak bardzo dużo energii, która jest niezbędna do nagrzania urządzenia do wysokiej temperatury. To może widocznie odbić się na wysokości rachunków za prąd. Piece elektryczne najczęściej można rozbudowywać, co jest bardzo przydatne dla przedsiębiorców, których biznes restauracyjny prężnie się rozwija. Charakteryzują się też łatwością obsługi i dokładniejszym dostosowywaniem temperatury pieczenia.

Piec gazowy

Zakup tego rodzaju pieca zazwyczaj wiąże się z większym wydatkiem, jednak mniej trzeba wydać na jego codzienną eksploatację. Piece gazowe mogą być wykorzystywane tylko i wyłącznie w pomieszczeniach ze sprawną instalacją wentylacyjną i szczelną instalacją gazową. Charakterystyczne w piecach gazowych jest to, że błyskawicznie się nagrzewają. Bardzo łatwo utrzymać go też w czystości.

Piec opalany drewnem

Prawdziwi koneserzy pizzy głoszą teorię, że najlepiej smakuje ona właśnie gdy jest przygotowywana w piecu opalanym drewnem. Personel kuchenny, który obsługuje taki piec powinien jednak dysponować odpowiednimi umiejętnościami. Tego rodzaju piece bardzo długo utrzymują swoją wysoką temperaturę. Minusem jest to, że piec opalany drewnem trudniej jest utrzymać w czystości, jednak walory smakowe i aromatyczne pizzy w pełni to wynagradzają.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom uda Ci się wybrać piec najlepiej dostosowany do Twoich potrzeb, a przygotowaną w nim pizzą zachwycisz wszystkich!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here